Katkeamaton side

”Hapertunut luontosuhde.” Kuinka usein luemmekaan uutisjuttuja ja muita tekstejä, joissa kauhistellaan ”katkennutta yhteyttä luontoon”.

Ymmärrän huolen. Jos menetämme kosketuksemme maahan, unohdamme, mistä ruokamme tulee ja miten hengitysilmamme happi on syntynyt. Maasta kaivamme kännyköidemme metallit ja sementtimme kalkkikiven.

Toisaalta lausumaa voi moittia. Suhteemme luontoon on elimellinen. Emme voi irrottautua luonnosta, sillä ihmislajina olemme jo sinällään osa luontoa. Animalia-mediassa julkaistussa artikkelissa kirjoitan aiheesta lisää.

YouTubessa on vastikään julkaistu upea pienoisdokumentti Puunhalaaja. Dokumentin ovat toteuttaneet Marjukka Lehtomäki ja Lauri Sunimento. Dokumentti esittelee aktivisti Juni Sinkkosen ajatuksia. Juni juttelee dokumentin mittaan paljon viisaita ajatuksia, ja hän pohtii erityisesti ihmisen roolia maapallon asukkaana. Myös Juni muistuttaa, että emme voi kytkeytyä irti luonnosta. Suosittelen dokumenttia lämpimästi!

Kuvalähde: Pixabay.

One Reply to “Katkeamaton side”

Kommentit on suljettu.