Pimeyden puolesta

Valosaaste on ilmiö, josta puhutaan yllättävän vähän. Luontotoimittajat, retkeilijät, tutkijat ja monet muut ympäristöasioita miettivät ihmiset mainitsevat ympäristön kemikalisoitumisen, mikromuoviongelman, koralliriuttojen kuoleman ja monet muut ongelmat, kun puhe kääntyy käynnissä oleviin ekokatastrofeihin. Valosta ja myös äänestä puhutaan vähemmän.

Pia Paananen on pohjoiskarjalainen luontoaktiivi, toimittaja, sanataituri ja mitähän kaikkea. Hän oli Kohtaussarja-podcastin vieraana. Podcastin juontaja on Tarja Jänis.

Pia puhuu jaksossa monista inspiroivista aiheista sekä lennokkaasti että pohdiskellen. Minulle jäi mieleen erityisesti Maria Aunukselainen, maakuopissa asunut nainen, jonka elämäntarina on vertaansa vailla. Lukulistalle merkitsin oitis piispa Nikodimin teoksen Maria Aunukselainen – pohjoisten metsien kilvoittelija.

Metsä vastasi minulle mainitaan pienen sitaatin kera, kun Tarja ja Pia keskustelevat pimeydestä. Myös Pohjois-Karjalassa pimeät paikat ovat käyneet vähiin. Valaistut tieväylät, kaupungit, asutuskeskittymät ja teollisuuslaitokset loimottavat – ja tuottavat paljon ääntä. Autot liikkuvat ympäri vuorokauden, tavaroiden ja ihmisten on kuljettava. Kaupungeissa ja tehtaissa tehdään kaikenlaista, mistä syntyy ääntä.

Pia siteeraa kirjan viimeistä runoa, jossa pyy ja poika keskustelevat vuoropuhelua käyden. Teksti poikkeaa kirjan muista runoista: se on lapsekas, kujeilevakin. Tyylikin on erilainen kuin muissa teksteissä. Olen ajatellut, että runo on hieman kuin leikin taustaksi tarkoitettu, lorumainen, liikkeeseen kannustava.

Kohtaussarja-podcast löytyy ainakin Soundcloudista. Se on myös Facebookissa ja Instagramissa.

Image by FelixMittermeier from Pixabay.